Kosmatice aneb smažené květenství

10. června 2014 v 18:32 | Kamélietka |  Nezařazené recepty


Už delší dobu jsem doufala v nějakou kreativní spolupráci s mojí kamarádkou Kamélietkou, neboť toho ví mnoho o půstech, čerstvých šťávách a je velkou zastánkyní bylinek a jedlých květů. Z nedostatku času jsem tuto ideu hrnula neustále před sebou, doufajíc, že jednou si na to najdu dostatek času. Při jejím nedávném vyprávění o planých bylinách jsem ji vybídla, aby se nerozpakovala a nějaký ten článek vyplodila, že by z toho mohl vzniknout hostující příspěvek fungující jako příjemné zpestření mých mudrlantských textů. Doufám, že se vám její pohled na věc zalíbí a že jí u mne na blogu hezky přivítáte. Pipka končí a předávám slovo do "studia"... :-)


Na úvod bych se vám ráda představila. Říkám si Kamélietka, jsem dlouholetá přítelkyně Pipi, jako ona taktéž žiji v Praze (byť už se s manželem těšíme na venkov, kam se jednou přestěhujeme) a zajímá mě zdravý životní styl. Vegetariánkou jsem byla sice pouze rok, cukru se však nevyhýbám a nemám zdaleka takový přehled a dlouholeté zkušenosti s bio stravou jako Pipi, ale přesto je mi její blog velkou inspirací (naposledy jsem si výborně pochutnala na salátu s jahodami a feta sýrem).

Také stojím, obrazně řečeno, na druhé straně barikády, protože Pipi upřednostňuje a více ji baví sladké kuchtění, kdežto já mám s pečením sladkého (vyjma vánočního cukroví a štrůdlu) pramalé zkušenosti, raději si koupím vše hotové v poctivých cukrárnách :-) a v kuchyni se realizuji spíše při přípravě salátů a hlavních jídel. Naplňuje mě poznávat duchovní rozměr bytí, ale místo z knih a na všelikých přednáškách, seminářích a v meditacích čerpám pravdu přímo ze života a nejlépe v přírodě. S manželem jezdíme každý rok trampovat, cizí kraje nás nelákají, i klasickou "hotelovou" dovolenou trávíme pokaždé v zemi české.



Když za mnou Pipi přišla s nabídkou napsat hostující příspěvek na její blog, netušila jsem, o čem bych já, v kuchyni oproti ní zelenáč, mohla vlastně psát. Ale příležitost se mi nakonec naskytla o pouhý týden později. Jeden víkend jsme po dlouhé době jeli navštívit mou pratetu, která žije na Rokycansku. A kromě báječného výletu a nám tolik vzácného grilování jsme tam jeli také nasbírat bezové květy. Zde bych množné číslo měla nahradit číslem jednotným, protože v neděli 8.6., ve třicetistupňových vedrech jsem se na slunce odvážila vyjít a bezové květy trhat pouze já :-). Ale pro bylinky a domácí medicínu se ráda obětuji.


Kamélietka ve chvíli rozjímání


K bylinám mám vůbec blízký vztah, jistě na tom má zásluhu moje maminka, která mě učila poznávat jejich léčivé účinky a využívat je v různých čajích, sirupech a podobně. Živě si pamatuji šokovaný výraz učitelky, když jsem na výletě trhala a pochutnávala si na pampeliškových lístcích. V dobách před dvaceti lety to byl čin vskutku avantgardní :-), dnes už jsou plané rostlinky a jejich užití v kuchyni i v léčitelství v povědomí lidí ukotveny více než tehdy. Přesto je ale stále se co učit, například bezovou šťávu, na niž jsem využila drtivou většinu natrhaných květů, zkouším letos poprvé, doteď mi ji vždy nosila právě mamka.




Několik květenství jsem si však dala stranou a rozhodla jsem se připravit k večeři kosmatici. Neuvěřitelně dobré, na přípravu snadné a finančně opravdu nenáročné staročeské jídlo. Ostatně, ne nadarmo se kosmatici říká řízek chudých. Bez obsahuje mnoho látek, které vašemu tělu udělají radost, například vitamíny C, A a skupiny B, organické kyseliny, cukry a minerály. Bezové květy mají potopudný a močopudný účinek, pomáhají a jsou prevencí zejména nemocí z nachlazení. Většina blahodárných účinků bezu se v tomto receptu sice ztratí při smažení, ale alespoň můžete talíř posypat a ozdobit čerstvými bezovými kvítky.




Doporučuji kosmatici doplnit čerstvým salátkem, do něhož můžete zamíchat, co máte zrovna doma a co máte rádi. Mrzí mě, že jsem k chuťovému ozvláštnění salátu nenatrhala květy sedmikrásek nebo třeba ptačinec žabinec (naprosto vynikající rostlina, která chutná jako mladý hrášek), ale jak jsem psala výše, tropické dusno mi nedovolilo jít ještě do přírody a sbírat. Určitě ale neprohloupíte, když si nějaké plané rostliny nasbíráte, jsou zadarmo a mají víc prospěšných látek, než byste si mysleli. Nezapomeňte, že nepoznaly chemii, skleník, dlouhý transport a skladování…, zato jsou sluncem hlazené, rostou ne tam, kde určil člověk, ale tam, kde určila sama příroda, že na tom kterém místě se jim bude nejlépe dařit. Samozřejmě ani bez, ani případné plané bylinky nesbírejte ve znečištěných oblastech, u silnic, továren a podobně.



bezové květy v těstíčku

stopku při smažení odstřihněte

řízek chudých


Kosmatice

6 květů bezu černého i se stopkou
60 g hladké mouky
125 ml mléka nebo vody
1 vejce
sůl
slunečnicový olej


Vše kromě oleje pečlivě promícháme a spojíme dohromady do "těstíčka".

Mezitím rozpálíme olej a ponoříme jednotlivé květy do těstíčka, přičemž je držíme za stopku. Namočené květy dáme na pánev s rozpáleným olejem. Nůžkami stopku opatrně odstřihneme, bez otočíme a trochu přitlačíme k pánvi, aby se dobře osmahl. Obě strany kosmatice smažíme dozlatova.

Servírujeme se zeleninovým salátem, případně s brambory. Kdo chce, může podávat s tatarkou. Množství vychází na dvě porce.

 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Belásek Belásek | 16. června 2014 v 20:16 | Reagovat

Môže byť...mňam)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. června 2014 v 21:37 | Reagovat

[1]: Také myslím... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama