Křehký žitný koláč s kokosovou náplní a letním ovocem

27. června 2014 v 0:13 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Dnes jsem si pro vás připravila koláč trochu sofistikovanější, než jsou mé obvyklé lité typy. U tohoto dezertu se jedná o křehké těsto z žitné mouky a o krémovou náplň z kokosového mléka. Dezert zdá se býti možná složitým, nicméně zabere vám spíše trochu víc času, než že by jeho příprava byla pro zkušené. Moji pravidelní čtenáři vědí, že se do náročnějších terénů moc nepouštím.

Časová náročnost dnešního zákusku spočívá v tom, že je třeba si den předem připravit těsto, nechat jej odležet a následující den jej upéci. Náplň se připravuje zvlášť, nicméně velmi jednoduše pomocí kokosového mléka a pudinkového prášku. Korpus i kokosový krém musí nejprve vychladnout, abyste je mohli spojit v jeden lahodný celek. K tomu, aby šla pudinková náplň dobře krájet, je třeba, aby si koláč před samotným servírováním pobyl ještě nějakou dobu v lednici.

Jak vidíte, jde o takzvané "rozlezlé" pečení, kteréžto zmíněný zákusek odsuzuje (alespoň v mém případě) ke svátečním příležitostem. I v dnešním receptu jsem použila zdravé atributy, jako například celozrnnou mouku a přírodní sladidla, nicméně hojně obsažený tuk v másle, žloutcích a kokosovém mléce vás nenechají na pochybách, že tento dezert vám bude do bříška klouzat hladce.

Čas věnovaný přípravě tohoto zákusku si můžete výrazně zkrátit tak, že hotový upečený korpus naplníte například krémovým sýrem mascarpone či šlehačkou a ozdobíte ovocem. Kokosový krém do tohoto koláče jsem však vymyslela záměrně jako rostlinnou alternativu právě k obligátním smetanovým a šlehačkovým náplním. Jelikož jsou do korpusu použity žloutky a máslo, přišlo mi rozumné pro vyvážení použít na náplň jiný než živočišný tuk, v tomto případě tuk z kokosu.

Dobrou chuť přeje Pipi.
















Křehký žitný koláč s kokosovou náplní a letním ovocem

korpus:
200g celozrnné žitné mouky
2 lžíce kakaa
2 žloutky
50ml datlového sirupu
170g másla (část lze nahradit ztuhlým kokosovým olejem)

náplň:
2 konzervy kokosového mléka
2 vanilkové pudinky
8 lžic rýžového sirupu (nebo více dle vaší chuti)

letní ovoce na ozdobu


Den předem si připravte těsto na korpus - odměřenou mouku a kakao prosajte do mísy. Připravte si žloutky a odměřte datlový sirup. Máslo či ztuhlý kokosový olej nakrájejte na menší kousky a zpracujte je s moukou na jakousi drobenku. Přilijte sirup se žloutky a opět zapracujte do těsta. Pracujte rychle, abyste teplem vlastních rukou příliš nerozehřáli tuk v těstě. Zpracované těsto zabalte do fólie či alobalu a uložte do lednice na druhý den.

Následující den si vyndejte těsto z lednice a nechejte jej chvíli "povolit" při pokojové teplotě. Horkovzdušnou troubu si rozehřejte na 180 stupňů. Dortovou formu o průměru 29 cm pečlivě vymažte máslem. Poté těsto rozválejte na velikost přesahující formu, aby vám to stačilo i na okraje. Doporučuji těsto rozvalovat na silikonové podložce a přes potravinářskou fólii - těsto se vám nebude lepit na váleček a nebudete muset použít žádnou mouku, kvůli které by upečené těsto bylo sušší. Těsto se trochu trhá, takže jsem například jednou nerozvalovala válečkem velkou placku, ale pouze jakousi menší základní, kterou jsem po položení na formu prsy dotvarovala tak, aby se vešla přesně do formy. Korpus pečte cca 8 minut. Následně nechte ve formě vychladnout.

Zatímco se korpus peče v troubě, vrhněte se na přípravu náplně: jednu a půl konzervy vlijte do většího hrnce se silným dnem, oslaďte rýžovým sirupem (můžete použít i sladivější agávový sirup) a začněte jej vařit. Zbylou půlku kokosového mléka smíchejte se dvěma pudinkovými prášky na hustou kaši bez hrudek. Jakmile kokosové mléko v hrnci vře, vlijte do něj rozmíchaný pudinkový prášek a metličkou jej rozmíchejte. Na mírné teplotě puding minutu dvě povařte.

Kokosový puding nechte za občasného promíchání zcela vychladnout. Je pravděpodobné, že vám v krému zůstanou zbytky škraloupu či hrudek, proto doporučuji krém po vychladnutí ještě rozmixovat v nožovém mixéru (raději rozdělené na dvě várky) na zcela hladký krém. Takto připravenou náplň vlijte na vychladlý korpus, uhlaďte a ozdobte sezónním ovocem dle vašeho výběru. Dejte do lednice a nechte hodinku dvě ztuhnout.

Koláč je pro cca 8 strávníků.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Elinda Elinda | 29. června 2014 v 11:16 | Reagovat

Takovýhle koláč jsem vždycky chtěla vyzkoušet, ale bohužel doma nemáme tuhle formičku. Ve městě jsem ji nikde neviděla, ale asi si ji objednám přes internet, protože ji prostě chci mít! :D :)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. června 2014 v 14:07 | Reagovat

[1]: Tuto formu mají třeba v Tescomě a není to ani drahá záležitost:

http://eshop.tescoma.cz/peceni/formy-a-plechy/delicia/623114-forma-s-vlnitym-okrajem-delicia-28-cm

Díky za komentář, Elindo!

3 Magdaléna Magdaléna | Web | 29. června 2014 v 15:44 | Reagovat

Ukládám do oblíbených. :) Myslím, že tenhle koláč bych byla schopna sníst celý.

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. června 2014 v 16:12 | Reagovat

[3]: Nepodceňuj toho krasavce, Magdaléno. On se nezdá, ale jak je z té celozrnné mouky a má hodně náplně z hutného kokosového mléka, tak i jeden kousek docela zasytí! :-)

5 Elinda Elinda | 30. června 2014 v 18:17 | Reagovat

[2]: Jéj ta je hezká :D Nejspíš si jí objednám. Už se těším, až budu moct konečně upéct koláš ve správné formě :)
Není zač, já děkuju za tip.

6 Olinka Olinka | Web | 21. července 2014 v 18:36 | Reagovat

Ahoj Pipi, koláč vypadá moc krásně! Mám doma taky žitnou mouku ještě ze svých kváskových pokusů, ale co jsem začala víc chodit do práce, vrátila jsem se k občasnému pečení obyčejného kvasnicového a jinak nic, takže díky za tip, jak žito ještě upotřebit. To kokosové mlíko od Alnatury je super, asi jako jediné nemá konzervanty a zahušťovadla. Teď jsem ale na karí koupila v arabském obchůdku nějaké v sáčku a papírové krabičce, tak uvidím, vyšlo o něco málo levněji. Jinak můj oblíbený odlehčený krém je buď nízkotučný vaničkový tvaroh smíchaný s ušlehanou šlehačkou (tučnější varianta) či uvařeným pudinkem (dietnější varianta). Taky už se to nemusí péct!

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 22. července 2014 v 23:05 | Reagovat

[6]: Ahoj Olinko, děkuji. Jsem ráda, že někdo ocení tu moji žitnou propagandu :-)

8 Mathea Mathea | 25. června 2015 v 10:14 | Reagovat

Ten vypadá nádherně....dnes ( a zítra) vyzkouším ;-) Nevíte, zda se těsto dá udělat z přepuštěného másla? Včera jsem si ho doma dělala a nemám s ním ještě žádnou zkušenost.

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. června 2015 v 13:27 | Reagovat

[8]: Děkuji! S přepuštěným máslem zkušenost nemám vůbec, ale pokud je v tuhám stavu, tak by to, myslím, mělo fungovat.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama