VITA kuličky ze slunečnicových semínek a sušených švestek

6. června 2014 v 23:21 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo

Dnešní sladký zákusek jsem vymyslela vlastně náhodou, když jsem letos v dubnu prožila několik dnů v odlehčeném stravovacím režimu. První den jsem pila pouze čerstvé šťávy, druhý den odpoledne jsem přidala rozmixované ovocné koktejly a následující tři dny jsem už opět jedla, ale pouze živou stravu.

Jela jsem tehdy na nějakou pracovní akci a potřebovala jsem vymyslet svačinku na celé dopoledne, v situaci kdy šťávovna nebyla v dosahu, a co by zároveň pokud možno splňovalo principy vitariánské stravy. Napadlo mne vyrobit si kuličky ze sušeného ovoce (tehdy to byly meruňky) a nějakého toho ořechu či semínka. Jelikož mívám doma velmi slušné zásoby slunečnicových semínek, padla moje volba právě na ně.

Výsledek byl jak chutný, tak funkční - kuličky doplnily potřebnou energii a zároveň zasytily. Rozhodla jsem se o tuto sladkou recepturu podělit s vámi a vytvořila jsem variantu se sušenými švestkami, neboť v nich poslední dobou hodně jedu. Moc mi chutnají a navíc mám pocit, že jsou takové tradiční české. Škoda jen, že v obchodech nejsou k zastižení české sušené švestky. A navíc ty běžně k dostání nejsou údajně již "živé", neboť je suší na vysokou teplotu, nebo dokonce ještě spařují horkou párou, aby byly měkké a mazlavé (dle informací z Life Foodu). Tak to vidíte...

Ale zpátky k receptu. Princip výroby těchto kuliček je neskutečně jednoduchý - rozmixujete semínka a smícháte je s rozmixovanými švestkami, vyrobíte kuličky a obalíte je ve strouhaných slunečnicových semínkách. Jenže aby se jednalo o vskutku živou stravu, je třeba semínka probudit z jejich spícího režimu tím, že je na několik hodin namočíte a případně ještě necháte chvíli klíčit. Snadno takto získáte bohatý zdroj živin v té nejčerstvější podobě! Podrobný postup najdete na konci článku.

naklíčená slunečnicová semínka a sušené švestky


moje oblíbené sušené švestky z drogerie DM

slunečnicová semínka ve své "spící" podobě

rozmixovaná semínka

vita kuličky před obalováním

obalování kuliček


Vita kuličky

1 hrnek slunečnicových semínek + další cca 3 lžíce na obalování
1 hrnek sušených švestek

Vezměte hrnek slunečnicových semínek, propláchněte je a ve větší míse zalijte dostatečným množstvím vody. Nechte máčet alespoň pět hodin, nebo přes noc. Druhý den ráno budou semínka nasáklá vodou a většina z nich ztratí svoji tenkou slupku. V tomto okamžiku je ideální příležitost se těchto slupiček zbavit tak, že budete semínka opakovaně proplachovat vodou a slupky se budou držet na hladině - je k tomu ideální právě větší mísa. Vodu i se slupkami vždy odlijte a opakujte proplachování vícekrát, abyste se zbavili co nejvíce odpadu.

Voda na proplachování by neměla být příliš studená, semínka tím dostávají zbytečný teplotní šok, který zpomalí klíčení. Ideální je nastavit proud na vlažnou vodu.

Po tomto nočním namáčení můžete opláchnutá a z cezená semínka ihned použít na výrobu kuliček. Většího výživového užitku však dosáhnete, když necháte semínka ještě několik hodin klíčit. Stačí je nechat volně v misce a párkrát za den je propláchnout vlažnou vodou. Z vrchu semínek začnou růst drobné ocásky, což je znamení, že obsahují maximum živých enzymů.

Tři lžíce suchých slunečnicových semínek najemno nastrouhejte v nožovém mixéru a odložte je stranou. Namočená a ideálně i naklíčená semínka vložte do nožového mixéru a rozmělněte je na jemnou drobivou hmotu. Podle velikosti svého mixéru budete možná muset semínka rozdělit na dvě části a mixovat je postupně.

Jakmile jsou semínka rozmixovaná, učiňte totéž se švestkami, ze kterých se stane jakási sladká pasta. Máte-li hodně tvrdé a suché švestky, je vhodné je předem tak na čtvrt hodiny namočit do studené vody. Poté by měly jít dobře mixovat.

Semínka se švestkami v míse dobře promíchejte a tvarujte z nich kuličky - z uvedeného množství mi jich vzniklo sedmnáct. Kuličky na závěr obalte v semínkové "strouhance", kterou jste si předtím připravili. Hotové kuličky skladujte v chladu ve vzduchotěsné nádobě.

Foto: Pipi

 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 happy.lenulka happy.lenulka | Web | 7. června 2014 v 20:13 | Reagovat

jééé tak takové recepty mám nejraději ;) čím jednodušší, tím lepší ;) mně poslední dobou nejvíce zachutnala kombinace moruše, meruněk a kešu

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. června 2014 v 17:04 | Reagovat

[1]: Díky, také si myslím, že v jednoduchosti je krása.

3 Belásek Belásek | E-mail | 19. června 2014 v 16:42 | Reagovat

Vyzerá to dobre, asi skúsim si sám ukuchtiť, možno sa podarí...) A vďaka za dobrý recept...

4 Belásek Belásek | E-mail | 19. června 2014 v 16:43 | Reagovat

[3]: A ak môžem, tak ja by som pridal hrozienka a obalil to v kokose...mňam...)

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 19. června 2014 v 21:56 | Reagovat

[4]: Děkuju za komentáře, Belásku. Počítám s tím, že tento recept je v principu základní a každý si jej může upravovat dle své chuti. Obalení v kokosu se nabízí, pravda, a sama k němu často sahám.

V tomto případě jsem měla na mysli něco prostého a líbila se mi představa pouhých dvou ingrediencí a navíc pokud možno českých. Není to snadné, ale myslím si, že jak sušené švestky, tak semínka slunečnice by měla jít sehnat z tuzemských zdrojů.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama