Staromládenecký salát z obřích fazolí a česnekových krutonů

4. července 2014 v 11:11 | Pipi |  Saláty

Tento rustikální salát je výsledkem faktu, že jsem poslední tři dny sama doma. Mládě si užívá letních dnů se svým taťkou a já si sobecky užívám samoty (nepočítám-li umňoukanou číču). V praxi to znamená, že téměř nevařím, tím pádem nemusím tolik mýt nádobí a jím taková ta nezdravě chlapská jídla typu párek s hořčicí a chleba se salámem. Jo a taky jím u počítače. Zkrátka chovám se skrz naskrz zpustle... :-)

Předevčírem jsem si uvařila do zásoby (rozuměj ve velkém) svoje oblíbené obří fazole a napadlo mě si z nich udělat salát. Na balkoně se mi totiž vyhřívají a krásně rostou lístky tmavého salátu a rukoly. Přidala jsem k nim na česneku opečené kostičky starého chleba a opražená dýňová semínka, spojila to se zálivkou s balzamikového octa a nejednou koukám, že mám úžasný salát! Hned jsem si to dílko vyfotila, abych své čtenáře mohla poctít receptem na salát ve stylu "co dům dal", jehož surovinové poměry berte jako orientační a můžete si je upravovat dle libosti!



Staromládenecký salát

2 lžíce dýňových semínek
2 krajíce staršího chleba
slunečnicový olej
stroužek česneku
1 hrnek uvařených obřích fazolí
1 lžička olivového oleje
1 lžička balzamikového octa
1 lžička medu, či jiného tekutého sladidla
sůl
lístky salátu a rukoly


Na suché pánvi si opražte dýňová semínka a poté je dejte stranou.

Na jiné pánvi si rozehřejte olej, česnek nakrájejte na tenké plátky a dejte je na olej asi minutu opékat. Česnek hlídejte, stačí chvilka a začne hnědnout. Jakmile jsou tedy plátky česneku zlatavé, vsypte do oleje na kostičky nakrájený starý chléb. Kostičky pečlivě promíchejte s olejem, aby se chuť česneku rovnoměrně rozprostřela a poté opékejte do křupava. Pánev odložte stranou.

Do větší mísy vložte fazole a pokapejte je zálivkou, vytvořenou promícháním oleje s octem a sirupem. Směs lehce osolte. Do mísy s fazolemi přidejte očištěné a osušené lístky salátu a rukoly v množství a poměru dle vaší chuti. Následně fazole a lístky salátu pečlivě promíchejte, aby se zálivka dostala na všechen salát, nicméně opatrně, abyste si nepolámali křehkou rukolu.

Na talíř nandejte fazole se salátem a bohatě posypte česnekovými krutony a opraženými dýňovými semínky.

Množství je pro jednoho hladového strávníka.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Elinda Elinda | 4. července 2014 v 12:23 | Reagovat

Miluju fazole! Hlavně čerevné! Teď jsem je měla 2 dny za sebou, včera dokonce 2x a klidně bych si je udělala znovu. Ten salát vypadá výborně :)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. července 2014 v 12:33 | Reagovat

[1]: Děkuju Elindo, já jsem také oddaná milovnice fazolí! Ty obří mám snad nejraději pro to, jak se krásně vyjímají v každém jídle a skvěle se napichují jako sousta.

Jinak nevydržela jsem to a udělala jsem si tento salát k dnešnímu obědu a právě ho dlabu, zatímco píšu tento komentář... :-)

3 Elinda Elinda | 8. července 2014 v 16:47 | Reagovat

[2]: Není zač. Fazole jsou holt úžasné :))

4 Kira Kira | Web | 28. července 2014 v 14:36 | Reagovat

O Staromládeneckém jsem doteď nic neslyšela, ale vypadá výborně ;) My děláme doma něco podobného, akorát tam nedáváme chleba a přidáváme tam ještě hrášek a kukuřici :)

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. července 2014 v 21:02 | Reagovat

[4]: Díky za komentář, Kiro. "Staromládenecký" titul receptu jsem zvolila proto, že spontánně vznikl v době, kdy jsem byla týden sama doma a jedla jsem taková ta "chlapská" rychlá jídla, protože se mi nechtělo vařit. No a fazole a česnek jsou myslím u mužů velmi oblíbené, tak proto :-)

6 Therése Therése | E-mail | Web | 9. srpna 2014 v 20:40 | Reagovat

Pipi, to vypadá naprosto luxusně, tyhle obří fazole miluju, určitě vyzkouším a chlapsky zapiju vychlazeným birellem:-D

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. srpna 2014 v 12:09 | Reagovat

[6]: Díkes, Therése. Jsem moc ráda, že ti ten chlapácký recept přišel k duhu! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama