Ořechový dort s dvojím krémem

28. září 2014 v 21:32 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla


Já vím, moji milí čtenáři, že vás v poslední době dosti zanedbávám. Ráda bych vám řekla, že už to bude lepší, ale nebyla by to pravda. Spíše naopak. Ale nekažme se tu radostnou (a trochu slavnostní) chvíli, kdy je na "líném blogu" nový článek. A myslím, že je to článek výživný, neboť mě v něm zase o něco blíže poznáte.

Dnešní příspěvek je o narozeninovém dortu pro syna, který v září oslavil již čtvrté narozeniny. Tím slůvkem "již" nechci vyzdvihovat nějaké juniorovy zásluhy (prostě jen roste :-), jako spíš údiv nad letícím časem. Přijde mi to stále nedávno, co jsem na blog dala předpis na jeho první dort. Tehdy byl ještě mimi a teď už se ta opice učí čísla a písmena a zná snad všechny značky výrobců aut. Dětská paměť je vůbec fascinující, zvláště svou selekcí. Zatímco se mě to dítě klidně obden znova ptá, proč si musí před jídlem mýt ruce, tak na druhou stranu stačí, když se před ním ledabyle zmíním, že tohle auto je Peugeot a od té chvíle mi neomylně hlásí každý projíždějící Peugeot...

Jeho první narozeninový dort byl růžový rýžový, čtvrtý dort byl oříškový s krémem, ale to, co nikde na blogu nenajdete, jsou dorty k jeho druhým a třetím narozeninám. Samozřejmě jsem, jako správná jídlogerka, počítala s tím, že se na narozeniny svého mláděte vytáhnu s něčím bombastickým, co pak zveřejním na blogu, abych se alespoň trochu přiblížila těm super matkám, co pečou pro své děti dorty v podobě vláčků, krtečka, aut a podobně. Já jsem spíše matka z kategorie líných a tak jsem se pro druhé a třetí narozeniny nechala odradit okolnostmi...



suroviny na čokoládový krém

Když byly mláděti dva roky, bylo to zrovna několik týdnů po tom, co se se mnou partner (jeho tatínek) rozešel. Po deseti letech vztahu. A je to venku. Jako domeček z karet se mi tehdy zhroutila ona vytoužená představa rodinky jako z reklamy na Toffifee. Něco jsem tomu mláděti tehdá samozřejmě upekla, ale že by z toho byl příspěvek na blog, o tom nemohlo být ani řeč.

Loni v době, kdy se blížily juniorovy třetí narozeniny, jsem si říkala, že minimálně s ohledem na nepovedený předešlý rok musím tentokrát rozhodně upéci nějaký úžasný dort, hezky ho vyfotit a vymazlený recept poté uveřejnit na blog. Jenže jak jsem to celé složitě promýšlela a tlačila na pilu, aby recept byl lahodný a zároveň zdravý, zároveň bezlepkový a zároveň měl různobarevné náplně (každou jinou, samozřejmě), tak jsem to trochu překombinovala. Teoreticky to všechno znělo dobře, ale když jsem dort upekla naostro, nebyla jsem s tím chuťově spokojená, navíc jedna náplň nebyla dostatečně ztuhlá a při focení mi z dortu nestydatě vytékala.

Jakmile jsem po všech těch přípravách stála nad tím nepovedeným třetím dortem, zvažovala jsem tři možnosti. Buď ten dort vzteky rozkopat (to mě hodně lákalo), nebo další týden strávit testováním jiného korpusu a jiných náplní a znova vše nafotit (to mě hodně nelákalo), nebo ten nepříliš zdařilý dort sníst a od receptu na blog upustit (to nakonec zvítězilo).

suroviny na banánový krém

I letos jsem si pohrávala s myšlenkou "super matky se super dortem", nicméně jsem tentokrát zvolila přístup ve stylu: "něco zkusím, ale když to nepůjde, tak se nepotento". Tento uvolněný, až laxní přístup evidentně prošel na vyšších schvalovacích místech a pro tento rok byla kletba "narozeninového dortu" zlomena...

No, ačkoliv asi nebyla prolomena úplně, neboť i letos jsem se potýkala s malým problémem. A já už budu konkrétně jmenovat - mascarpone z Lidlu. Koupila jsem dvě balení na dvě náplně. Zatímco jedno mascarpone bylo naprosto v pořádku, druhé bylo úplně podivné. Nebylo zkažené, ale vypadalo jako by bylo dříve zmražené a poté rozmrzlé, konzistence byla nepříjemně hrudkovitá a navíc velmi řídká. Vysněný banánový krém jsem pro účely úspěšného estetického výsledku musela nejdříve prohnat mixérem, abych se zbavila hrudek, a nepřirozeně tekutou konzistenci sýru jsem napravovala přidáním pudinkového prášku. Díky němu krém samozřejmě zhoustl, ale za cenu škrobovité chuti. Oproti předchozím ročníkům je to však záležitost banální a nijak to neovlivnilo fakt, že jsme s mládětem ten dort (ačkoliv dosti výživný) během dvou dnů celý snědli.

Tak to byla ve zkratce povídka o Pipi a narozeninovém dortu. Doufám, že jste zase o něco blíže představě toho, že na rozdíl od reklamy na Toffifee je Pipka reálná žena s reálnými průsery. :-)

upečené a rozpůlené korpusy


kukuřičné tyčinky obalené čokoládou


vrstvení dortu




Ořechový dort s dvojím krémem

suroviny na 1 korpus, který se poté rozpůlí (chcete-li čtyři vrstvy dortu, jako na fotce, množství zdvojnásobte a pečte ve dvou stejných formách, nebo dvakrát za sebou):

150g mletých vlašských ořechů
150g polohrubé mouky
2 lžičky kypřícího prášku do pečiva (bez fosfátů)
špetka soli
150ml oleje
50ml agávového sirupu
100ml vody
1 vejce


Mleté ořechy nasypte do větší mísy, na ně prosejte mouku a kypřící prášek, přidejte špetku soli a vše promíchejte.

Do odměrky postupně odměřujte tekuté suroviny: olej, sirup, vodu a nakonec vejce. Lehce prošlehanou směs vlijte do mísy se sypkými přísadami a dobře promíchejte.

Těsto vlijte do předem vymazané a moukou vysypané malé dortové formy o průměru 22cm. Pečte v horkovzdušné troubě cca 30 minut při 180 stupních. Na konci udělejte test špejlí.

Po upečení nechte korpus zcela vychladnout, poté jej vyndejte z formy a rozpulte. Nejšikovněji to uděláte tak, že si po celém obvodu korpusu uděláte nožem asi centimetr hluboký zářez přesně uprostřed. Do tohoto zářezu dejte nit a překřížením konců nitě dort uvnitř přesně rozříznete. Následně naplňte a také navrchu natřete vámi vybraným krémem.


Čokoládový krém

1-2 tabulky kvalitní tmavé čokolády (čím více tabulek, tím více čokoládové chuti pochopitelně :-)
250g krémového sýru mascarpone
cca 2 lžíce datlového sirupu
(smetana ke šlehání)

Tabulku/y čokolády si rozpusťte ve vodní lázni, poté ji odstavte a nechte chladnout. (V této fázi si v čokoládě můžete obalit kukuřičné tyčinky, chcete-li udělat stejné ozdobné pruhy na dortu jako jsem měla já.) Do mísy dejte mascarpone, na něj vlijte vychladlou rozpuštěnou čokoládu, promíchejte a doslaďte datlovým sirupem dle své chuti. Je-li krém příliš hustý, nařeďte jej přidáním trošky smetany ke šlehání.


Banánový krém

2 dobře zralé banány
250g krémového sýru mascarpone
smetana ke šlehání

Banány vidličkou rozmačkejte na hladkou kaši a v míse je promíchejte s mascarpone. Směs dle potřeby nařeďte smetanou a je-li třeba, doslaďte medem či sirupem.



Rozhodnete-li se upéci korpusy dva a mít tedy čtvero pater na dortu, využijete oba krémy, které střídavě nanášejte na vrstvy dortu. Doporučuji si pro tyto účely polevy rozdělit na poloviny.

Jelikož je však korpus sám o sobě dosti výživný a hutný, doporučila bych pro běžné příležitosti udělat vrstvy pouze dvě z jednoho korpusu a naplnit jej jednou vybranou náplní. Banánová potěší děti, čokoládová úplně každého :-)

Na vrch horního krému můžete, jako já, vyskládat do pruhů v čokoládě obalené kukuřičné tyčinky a prostřídat je s čerstvými malinami.


Foto:Pipi

 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Markéta Markéta | E-mail | 28. září 2014 v 21:56 | Reagovat

Zdravím milá Pipi.Zaujal mne Váš článek,už jen tím,že mám synka jen o půl roku mladšího než je ten Váš.A také se už minimálně měsíc dopředu před narozeninami trápím a vybírám,který dort upéci.Snažím,aby byl trochu "zdravý" a nejvíc mně dá zabrat zdobení.Nejsem totiž moc esteticky zručná.Je pravda,že následné dorty neumísťuju na blog jako Vy,ale jen do domácího alba,ale i tak se snažím,aby to nějak vypadalo.Vaše recepty mne často inspirovaly i při běžném pečení a vaření :-) Uvažuju,že bych tento Váš recept použila při synkových 5.narozeninách...Těším se na další recepty...

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. září 2014 v 23:31 | Reagovat

[1]: Diky, Marketo, to mam opravdu radost!

3 Hanaka Hanaka | 29. září 2014 v 18:27 | Reagovat

No tak ten vypadá luxusně :-) Dítko zatím stále jen na mléce, ale já občas zcela vysátá kojící matka bych si dala hned! Asi nebudu líná a udělám si brzy hezký sladký den :-)

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. září 2014 v 20:47 | Reagovat

[3]: ha ha díky Hanako! O tom vysátí něco vím - když jsem ten první juniorův půlrok jenom kojila, vyhubla jsem tak, že jsem vypadala jako po návratu z koncentráku... :-) Takže ti tvůj záměr schvaluji všemi deseti - dort sice není extra nabitý živinami, ale zase je plný energie a tuku a to se v kojícím období počítá! :-)

5 HaF HaF | Web | 4. října 2014 v 13:23 | Reagovat

Milá Pipi, dort je nádherný a dělaný s láskou, to se nejvíc počítá! Před rokem a půl jsem byla na srazu amatérských cukrářek (na blogu mám někde fotky), máš pravdu, dorty to byly nádherné, odcházela jsem částečně nadšená z té nádhery, ale taky napůl rozladěná, co se do těch dortů a náplní dá narvat za hnusy, aby to vydrželo. A nakonec mě za pár dní dorazilo doznání jedné z cukrářek, že ty klasické dorty má nejraději - ty totiž nejdou ošvindlovat.  Jen tak mimochodem - znáš cenu těch reklamních rodinek? Možná je ta cena taková, že si to klidně i rozmyslím a oželím.Měj se pěkně a těším se na další recepty!

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. října 2014 v 21:13 | Reagovat

[5]: Ahoj Hanko, děkuju za povzbudivá slova. Přijde mi, že dnes se vše příliš točí kolem vzhledu a to nejen lidí, dětí, domácích mazlíčků, auta a zahrádky, ale i jídla. A mám pocit, že se pro samou "imič" a "dizajn" jídla zapomíná na to, aby to bylo čerstvé a poctivé.

U dortů mám dojem, že čím zdobenější, tím lepší, čím růžovější/zelenější, tím lépe atd. A hlavně, aby to vydrželo týden bez hnutí! :-)

Co se týče rodinek "jako z reklamy", tak je to samozřejmě iluze a já už nyní s odstupem dvou let dokážu s klidem říct, že jsem ráda v reálném, i když nedokonalém životě. Ačkoliv jistá pachuť tam stále zůstává... :-)

7 Iva Iva | Web | 5. října 2014 v 12:32 | Reagovat

Teda je rovnou k nakousnutí. Líbí se mi ten nápad z krémem na bázi mascarpone. to určitě vyzkouším

8 Madla Madla | E-mail | Web | 7. října 2014 v 20:01 | Reagovat

Tak ten je úžasnej! Moc se mi líbí jeho nahatý vzhled a za nápad na kukuřičné tyčinky obalené v čokoládě bys měla dostat Nobelovku. Mňam, jak já bych se zakousla! A tak nějak jsem to tušila z tvých předcházejících příspěvků (hlavně z vánočního), co se u vás semlelo a je mi to líto. Každopdáně jsi borec, že to tak zvládáš a dítku i milé pipi přeju hodně zdraví a optimizmu v životě.

9 Pipi Pipi | E-mail | Web | 7. října 2014 v 20:40 | Reagovat

[8]: Díky Madlo, je hezké vědět, že někdo čte moje příspěvky celé a ještě čte mezi řádky :-))

10 Katka Katka | 20. října 2014 v 16:23 | Reagovat

Pipi, tak (zatím) takto virtuálně vše nejlepší bambinu! Ze svého dortu musel být nadšený! Já také a máš můj obdiv, že jsi houževnatou nehouževnatostí zlomila dortovou klatbu. Já po dvou fiascích s narozeninovými dorty blahé paměti jsem se zařekla, že toto už nikdy (mimochodem, oba výtvory jsem s gustem hodila do koše...) a toho se držím. Ale Ty jsi tak zkušená kuchařka, že je jasné, že to byly jen momentální špatné konstalace. A držím Ti palce, však víš...

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 20. října 2014 v 17:20 | Reagovat

[10]: Díky Ti Katko za podporu rozličného charakteru! Však víš... :-)

12 Miroslava Miroslava | 8. května 2016 v 15:47 | Reagovat

Nemám slov. Tohle je prostě pecka. Dnes večer jej budu zkoušet, tak pak řeknu. :-D A pokud chcete vidět opravdu kuriózní dort, mrkněte http://www.tojemasakr.cz/clanky/tato-zena-pece-jedny-z-nejrealistictejsich-dortu-ktere-kdy-uvidite/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama