Sláva Československu IV aneb Bratislavské rožky

28. října 2014 v 0:05 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo

Dnes je tomu již potřetí, co prostřednictvím blogu slavím svůj oblíbený svátek vzniku Československé republiky. A je třeba přiznat, že letos je článek k tomuto významnému datu především dílem šťastných okolností. Minulý týden jsem se totiž musela zúčastnit jednání u soudu, což mě tak neskutečně vystresovalo, a zhruba na měsíc vyhodilo z klidu, že vše nepotřebné šlo stranou. Pochopitelně i blog. Jako by už chudák nebyl kdesi na konci seznamu s názvem "k vyřízení"…

Vize receptu na Bratislavské rohlíčky coby svátečního "republikového" příspěvku byla v mé hlavě již dlouho, netušila jsem však, jak dlouho se z účasti u soudu budu psychicky sbírat, a tedy kolik reálného času na celou proceduru tvorby článku budu doopravdy mít. Díky zásahu vyšší moci a díky lidskému přístupu pana soudce proběhlo jednání v takové pohodě, že jsem z toho ještě doteď v šoku. Hned druhý den jsem si nejenže nakoupila suroviny na výrobu této sváteční kynuté speciality, ba dokonce jsem rohlíčky stihla i upéct!

spokojené mládě nad mísou Bratislavských rohlíčků




Předloni jsem na tento významný den připravila slovenské halušky a české šátečky pro prezidenta Beneše, a loňská zelňačka neb kapustnica byla jakýmsi průsečíkem obou kuchyní. Vzhledem k časové tísni jsem i letos chtěla vybrat pouze jeden recept z české či slovenské kuchyně, a můj výběr padl na Bratislavské rohlíčky. Tato kynutá specialita s makovou či ořechovou náplní má své předepsané zákonitosti a také dlouhou historii - první zmínka o nich pochází údajně z roku 1785. Já vám zde samozřejmě nenabídnu ten nejpřesnější a nejtradičnější recept od slovenské prababičky, ale jak jinak než svoji trochu zdravější verzi.


Postup výroby rožků jsem hledala na internetu mezi slovenskými odkazy a zaujal mě tento Adrianin, jenž se honosí podrobným fotografickým postupem a navíc je bez kynutí, tedy ideální pro začátečníky. Osobně si s kynutým těstem příliš nerozumím a tak jsem záměrně zvolila jednoduchý návod, kdy se kostka droždí "pouze" rozdrobí do mouky (nenechává se nejdříve vzejít). Ve své verzi rohlíčků jsem použila část mouky celozrnné, aby výsledek nebyl tak výživově "planý", a také cukr jsem vyměnila za rýžový a datlový sirup.


Jinak k samotnému postupu je třeba říci, že se nejedná o nic šíleně těžkého, jeho náročnost vidím spíše v časovém hledisku - s rohlíčky jsem se vyráběla bezmála celé odpoledne. A u těchto rohlíčků rozhodně platí pořekadlo, že cvičení dělá mistra. Zatímco moje první výtvory snad ani rožky nepřipomínaly, tak čím více rohlíčků jsem ubalila, tím snadněji mi to šlo. Ke konci jsem si plnění rohlíčků užívala a vylepšovala, takže věřím, že při pravidelném pečení se i toto může stát rychlou rutinní záležitostí!


Já sama nemám ráda tu fázi vyvalování a neustálého pomoučování těsta a válečku, tudíž vím, že Bratislavské rohlíčky budu péci spíše tak jednou za sváteční "uherák", nebo možná vnoučatům až budu v důchodu, a budu snad mít na takovéto pečení čas... :-)



Nicméně na závěr je třeba zdůraznit, že samotný výsledek je vážně boží! Nevadí-li vám obětovat na pečení domácích zákusků nějaký ten čas, tak se do toho pusťe, neboť výsledek stojí za to! Jste-li buchtový typ jako já, tak u vás Bratislavské rohlíčky zabodují!




Bratislavské rohlíčky

350g hladké špaldové mouky
100g celozrnné špaldové mouky, jemně mleté
50g rýžové mouky
1 kostka droždí
80ml rýžového sirupu
250g másla
1 vajíčko
180ml mléka
+
cca 50g hladké špaldové mouky na podsypání a vyvalování
žloutek na potření
1 lžíce rýžového sirupu na potření
trocha vody


Veškeré suroviny na přípravu kynutého těsta (od mouky až po mléko) si připravte, vyndejte z lednice, odměřte a nechejte alespoň půl hodiny před přípravou při pokojové teplotě. (Ideálně si v mezičase připravujte náplně do rohlíčků.)

Do větší mísy prosajte všechny mouky, najemno rozdrobte droždí, přidejte sirup, na kousky pokrájené změklé máslo a vajíčko, a rukama směs trochu promíchejte. Nakonec přilijte mléko a vše dobře spojte.

Směs je zpočátku poměrně řídká a lepivá, ale to nevadí, neboť během odležení do sebe celozrnná mouka nasaje přebytečnou tekutinu a hmota zhoustne. Těsto v míse vytvarujte do koule a lehce ji poprašte moukou. Mísu překryjte utěrkou a nechte těsto dle svých časových možností aspoň chvíli kynout.

Na pomoučený vál si přendejte těsto a vyválejte jej do tvaru knedlíku. Ten rozdělte na šest stejných dílů, které nechte překryté utěrkou. Jeden díl těsta vždy rozválejte na kulatou placku, kterou rozkrájejte na osm dílů ve tvaru trojúhelníků. Na širší, vnější okraj každého trojúhelníku dejte vždy trochu náplně, poté zaviňte, boční díly složte dovnitř, zarolujte směrem ke špičce a ohněte do tvaru rohlíčků. Pěkný, obrázkový postup tvarování rohlíčků najdete zde.

Rohlíčky vyskládejte na plech s pečícím papírem a nechte pod utěrkou ještě chvíli kynout. Rozehřejte si horkovzdušnou troubu na 190 stupňů. V menší misce rozšlehejte žloutek se sirupem a asi lžící vody, a touto směsí potírejte vykynuté rohlíčky. Pečte 20 minut dozlatova.


Maková náplň

150g mletého máku
50 - 80ml datlového sirupu (nebo dle chuti)
50g rozinek (ideálně předem namočených)
200ml mléka

Všechny suroviny přiveďte v menším hrnci k varu a povařte asi 5 minut nebo do zhoustnutí. Datlový sirup přidávejte postupně dle své chuti. Následně nechte zcela vychladnout.


Mandlová náplň

150g mletých mandlí
50 - 80 ml rýžového sirupu
50g rozinek (ideálně předem namočených)
200ml mléka
50g sušenek bez cukru (například jablečných kačenek)

Všechny přísady kromě sušenek přiveďte v hrnci k varu a povařte pár minut. Poté směs zahustěte nahrubo nadrcenými sušenkami a nechte zcela vychladnout.


Množství surovin vychází na 48 rohlíčků a na jejich výrobu využijete obě náplně.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama